Gratis frakt på alle varer! Vi gjør oppmerksom på at leveringstiden er ca.3 uker.

Bruk av slipestein.

Bruk av slipestein.

Et av de viktigste kjøkkenredskapene for både hjemmekokken og en profesjonell kokk er en bra kniv. Selv om du investerer i en kvalitetskniv må den behandles rett for at den skal holde i årevis. En sløv kniv er vanskelig å bruke og blir fortere ødelagt enn en godt behandlet, skarp kniv. Man kan fortere skjære seg når man blir slurvete med en sløv kniv. Det er selvfølgelig også mye morsommere å lage mat med gode kniver.

I Japan har de fleste husstander en brynestein. Også i Norge er de blitt mer og mer utbredt etterhvert som fler Nordmenn har lyst til å holde knivene sine skarpe.

Slipestein eller en såkalt våtstein er det beste valget for å få din stålkniv ordentlig skarp. Vi anbefaler at du starter med en pakkeløsning, der du får de smarte styreklipsene med på kjøpet(Festes på kniven,og hjelper deg å holde jevn vinkel gjennom slipingen). Det er enkelt å lære seg å slipe med en slipestein og en times trening som å beherske metoden, men det krever litt mer engasjement enn med de andre slipemetodene.Mange tror (feilaktig) at man kan slipe opp en kniv med skjerpestål, men dette er kun for å vedlikeholde eggen. Skjerping er noe som gjøres daglig eller hver gang du bruker kniven for å vedlikeholde eggen på best mulig måte. Det er siste finish som gjør at kniven holder seg skarp over lengre tid. Har kniven blitt sløv må man derimot slipe opp eggen igjen. Det vil si at man fjerner litt av stålet for å få en skarp egg igjen. Det brukes ulike sliperedskap for disse prosessene.Ved bruk av slipestein brukes a) 240 grit - for grunnsliping som reparerer skader i knivens egg. Den gir dog ikke en veldig skarp kniv og kan derfor kombineres med en finere sten på 1200 eller 3000 grit for å gi kniven skarphet.1200 grit - Sliper kniven, kan kombineres med 3000 grit for å gjøre kniven skarp. b) 1200 grit - Sliper kniven, kan kombineres med 3000 grit for å gjøre kniven skarp. c) 1000/6000 grit - Gir god til veldig god skarphet, en kombinasjon av to grit for opprettholdelse av en allerede skarp kniv. d) 10 000 grit - For ekstra god skarphet samt polering av en allerede skarp kniv, passer bra i kombinasjon med 1200 grit. e) 13 000 grit - For ekstrem skarphet og sluttfinish. Kan brukes til polering og opprettholding av en allerede skarp kniv. Forslipning med 3000 grit er nødvendig.

Det er viktig å føre kniven jevnt over brynesteinen og sørge for at hele eggen blir skjerpet, fra spissen til hælen.

Hold et jevnt trykk med konstant vinkel når du sliper på brynesteinen. Sørg også for å ha litt vann på brynet slik at metallstøvet fjernes fra steinen med hvert trekk, og motvirker den uønskede varmeutviklingen som friksjonen skaper.

Våtsteiner graderes utfra finhetsgrad, som med sandpapir i såkalt grit. Selve målet med slipingen avgjør valget av stein da steinene gir ulike resultater, du kan velge mellom 240 grit opptil 13000 grit. En grovkornet slipestein gir et bra grunnlag mens en finkornet gir selve skarpheten. Profesjonelle kokker har flere slipesteiner, men som en nybegynner holder det fint med bare en sten. Som en første sten fungerer en allroundstein med en finhetsgrad mellom 800 til 1200 som alltid vil gjøre kniven skarp. Finhetsgraden 3000 holder godt og vell for de som stiller høyere krav. Stegvis kan det derfor være bra å begynne med 800-1200 grit, for å senere komplettere med en 3000.

Våre bestselgere i slipesteiner er disse:https://kokkekniven.no/products/taidea-600-180-and-3000-1000-knife-sharpeners-corundum-sharpening-stones-oil-stone-pack-whetstone-system-taidea Kr.695,-ink.frakt Vi vil også anbefale denne: https://kokkekniven.no/collections/slipe-utstyr/products/oussirro-whetstone-set-2-pcs-professional-sharpening-stone-knife-stone-kitchen-sharpener-240400-10008000-grit-1 til kr 485,-, da er du dekket for det meste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published

  • Handlekurven er tom.
Denne siden bruker informasjonskapsler.
OK