Ta vare på knivene dine:
Utstyrsliste: Mildt oppvaskmiddel, skjerpestål.
Antatt tidsbruk: 3-5 minutter
Oppbevarer du knivene dine riktig? Og husker du å vedlikeholde dem? Følger du disse rådene holder knivene seg skarpe mye lenger.
Hvordan bør knivene oppbevares?
- I kjøkkenskuffen: I skuffen bør knivene oppbevares så de ikke gnisser mot hverandre eller andre redskaper. Bruk originalemballasjen, innredning til skuffene eller lag dine egne slirer av papp.
- I knivblokk: Velg en som passer dine kniver og som det er enkelt å rengjøre.
- Magnetlist: Knivenes favoritt. Knivene kan henge uten å berøre hverandre, og den er veldig enkel å holde ren.
Slik skal knivene vaskes:
- Vask kniven med mild såpe så raskt som mulig etter bruk.
- Tørk kniven rett etter vasking.
- Vask aldri kniven i oppvaskmaskinen.
- Har du kniv med treskaft bør denne gnis inn med en nøytral olje innimellom.
Skjerping av kniv:
Skjerpestål er en fil som kommer i mange ulike materialer. Porselensutgaven er skånsom og effektiv, og kan brukes på alle typer kniver (unntatt de sagtannede). Den brukes på denne måten:
- Hold kniven slik du vanligvis holder den
- Hold skjerpestålet omtrent vannrett i den andre hånden
- Legg den innerste delen av kniven an på skjerpestålet så høyt oppe som mulig
- Lat som du skal skjære en tynn skive av skjerpestålet med en jevn og rolig bevegelse
- Pass på at du kutter gjennom hele knivens lengde
- Snu kniven, og gjenta prosessen
Man får kjøpt mange typer knivslipere, fra små elektriske maskiner til slipestaver av diamant. Felles for dem er at de ikke sliper knivene dine, men i beste fall skjerper dem. I de aller fleste tilfeller er det både enklere og mer hygienisk med et enkelt skjerpestål.
Kilde: http://www.krembolle.com/kniver/hvordan-vedlikeholde-kniven-hjemme/